Een bouwkavel kopen

Een bouwkavel kopen

U wilt graag een bouwkavel kopen, maar u heeft geen idee waar u moet beginnen. We helpen u graag op weg met de volgende tips.

Op zoek naar een bouwkavel

Uw droomwoning begint met het zoeken van een geschikte kavel. De meeste bouwkavels worden via de gemeente aangeboden. Weet u waar u graag wilt bouwen, neemt u dan contact op met  de betreffende gemeente en informeer bij de afdeling Bouw- en woningtoezicht naar beschikbare bouwgrond. 

Funda

Bouwkavelsonline.nl

Zelfbouw in Nederland

Hoe groot moet de bouwkavel zijn?

Het is belangrijk dat het bouwkavel groot genoeg is voor het soort huis dat u wilt laten bouwen. Let ook goed op de vorm van de kavel. Een vierkante of rechthoekige kavel is het handigst. De vorm van de kavel kan bepalend zijn voor de woning die gebouwd kan worden.

Bestemmingsplan

Bent u op de hoogte van het bestemmingsplan? Heeft de kavel een woonbestemming, dan kunt er een woning op laten bouwen. Heeft het kavel bijvoorbeeld een agrarische bestemming dan moet er waarschijnlijk een wijziging komen in het bestemmingsplan. Dit gehele proces kan helaas langdurig en tijdrovend zijn.

Bebouwingsvoorschriften

Veel kavels hebben bebouwingsvoorschriften. Deze voorschriften geven aan waar de woning aan moet voldoen zoals o.a. de bouwstijl zodat de woning past binnen het straatbeeld. Dit is belangrijk om mee te nemen in de beslissing om de kavel wel of niet te kopen.

Wat kost een bouwkavel?

De kosten voor het bouwkavel worden bepaald door de prijs van de grond en de bijkomende kosten. Belangrijk om hierin ook te denken aan de volgende punten:

  • Heeft het kavel een schoongrondverklaring?
  • Is de grond hard genoeg om te kunnen bouwen?
  • Of er geheid moet worden is afhankelijk van hoe diep de draagkrachtige grond zit. Een sondering bepaalt of er geheid moet worden of niet.

Hoe nu verder?

U heeft een kavel gevonden waar u uw droomwoning ziet staan? Laat u van te voren goed voorlichten door de gemeente of makelaar voordat u een kavel koopt. Vaak is het ook mogelijk om een optie op de kavel te nemen terwijl u de mogelijkheden voor uw droomwoning uitzoekt.

We helpen u graag!

Wilt u meer informatie of vindt u het prettig dat wij, samen met u, kijken wat er mogelijk is op de kavel? Maak dan geheel vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs.

Datum

22 juni 2021

Deel dit artikel

Waarom kiezen voor Dijkhof Wonen?

1