Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Alles over uw droomhuis

U heeft een eigen kavel op een prachtige locatie. Daar staat straks uw droomhuis. Spannend en super leuk! Er komt veel op u af; van vergunningen aanvragen tot kiezen welke bouwstijl en welke details en afwerking. Keuzes maken. Niet alleen in sfeer, stijl en interieur maar ook budgettair. Een extra verdieping erbij of juist een uitbouw of serre? U kunt uw budget maar eenmaal besteden. Prettig om thuis dus niet alleen te bekijken welk woontype u aanspreekt, maar ook wat de financiële consequenties zijn van bepaalde keuzes.

Eenmaal gekozen, dan ook geen zorgen meer over uw investering. Afspraak is afspraak en u heeft altijd inzicht over de voortgang van uw bouwtraject via uw eigen digitale klantportaal. Niet alleen qua planning, maar ook financieel. Daarnaast bent u verzekerd van deskundig en eerlijk advies. Onze bijna 100 jaar ervaring maakt dat wij een echte droomhuis specialist zijn geworden.

Wat zijn de 7 stappen?

Wilt u een eigen huis ontwerpen? Stel in 7 simpele stappen uw droomhuis samen. Kies eerst de vorm die op uw kavel past, kies dan de gevel die u mooi vindt, een indeling van begane grond en verdieping die voor u werkt en een afwerking die bij u past. U kunt direct zien hoe uw droomhuis eruit ziet en wat de kosten zijn.

Op onze website kunt u gemakkelijk uw eigen huis ontwerpen in 7 stappen. Wij brengen dan meteen de kosten overzichtelijk in beeld. Het stappenplan is zo opgebouwd dat u eenvoudig en overzichtelijk uw keuzes kunt maken zonder keuzestress. Waarin Dijkhof Wonen zich onderscheidt van anderen, is dat wij onze huizen geheel afgewerkt kunnen opleveren in de stijl en sfeer die bij u past en indien gewenst voorzien van een interieur styling advies.

 • Als u contact met ons opneemt via de website of telefonisch, zullen we uw vraag zo volledig mogelijk beantwoorden. U bent natuurlijk ook van harte welkom in onze showroom in Klarenbeek voor een kennismaking, onder het genot van een kopje koffie. Hier kunt u rustig de ontwerpen en alle opties bekijken, evenals de materialen en verschillende afwerkingen waaruit u kunt kiezen.
 • Tijdens de eerste kennismaking zullen we uw gemaakte keuzes en de mogelijkheden van de kavel bespreken. Wij zullen u uiteraard adviseren bij het maken van alle keuzes. Hierbij kijken we naar het bestemmingsplan en het eventueel geldende beeld kwaliteitsplan.
 • Omdat de totale uitgaven voor het realiseren van uw droomhuis van belang zijn, kunnen wij samen met u een totaal investeringsplan opzetten.
 • Nadat al uw wensen goed in beeld gebracht zijn en de opdracht is verleend, worden deze wensen vertaald in een definitief ontwerp.
 • Dijkhof Wonen zorgt er dan voor dat uw ontwerp getoetst wordt bij de gemeente. Bij een positief advies wordt het ontwerp uitgewerkt voor aanvraag omgevingsvergunning. Wij ontzorgen u tijdens het gehele vergunningstraject, dit geldt voor zowel de omgevingsvergunning voor de bouw van uw woning alsmede voor een eventuele andere benodigde vergunningen.
 • Tijdens de procedure van de omgevingsvergunning beginnen wij met de voorbereiding van uw droomhuis, zodat we zo min mogelijk tijd verliezen voordat we kunnen starten met de bouw.
 • Gedurende de bouwperiode wordt u op de hoogte gehouden van de status van de bouw van uw huis. Dit doen wij via persoonlijke contactmomenten op de bouw en daarnaast kunt u de laatste stand van zaken nazien op ons klantportaal. Op dit klantportaal vindt u belangrijke data van uw huis terug en het gehele bouwdossier. Bij de start van de bouw kunnen wij de verwachte datum van opleveren aangeven.
 • Vlak voordat de daadwerkelijke oplevering wordt u op de hoogte gebracht en heeft u ook de mogelijkheid om uw huis met een expert van Vereniging Eigen Huis te laten opleveren.
 • Na oplevering worden de eventuele opleverpunten zo spoedig mogelijk opgelost en is er een compleet digitaal dossier van uw huis beschikbaar met alle belangrijke gegevens van uw droomhuis.

Om u te helpen in het keuzeproces van de afwerking, hebben we diverse interieur-afwerkingspakketten voor u samengesteld. U kunt kiezen uit ons Dijkhof Wonen inclusief pakket of uit een van onze stijlpakketten samengesteld door een van de interieur stylisten.
Binnen deze pakketten hebben we een selectie voor u gemaakt van sfeervolle bij elkaar passende materialen waaruit u kunt kiezen.

Bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld:

 • Leges voor de gemeente ten behoeve van de omgevingsvergunning. Deze verschillen per gemeente en kunnen worden bekeken op de website bouwleges.nl.
 • Grondonderzoeken en andere onderzoeken die eventueel door de gemeente worden gevraagd ten behoeve van de omgevingsvergunning.
 • Aansluitkosten nutsbedrijven (gas, water, elektra en riolering). Deze kosten verschillen per regio.
 • Eventuele extra kosten voor een paalfundering of grondverbetering. De kosten zijn afhankelijk van de draagkracht van de grond.
 • Aanleg van eventuele tijdelijke bouwweg om de bouwlocatie te bereiken.
 • Tuinaanleg.
 • Voor het bouwen op kavels die meer dan een uur reizen van Klarenbeek liggen, zullen wij een reisvergoeding rekenen afhankelijk van de afstand.

Graag maken we samen met u een financieel overzicht om alle kosten duidelijk in kaart te brengen.

Eén van de uitgangspunten van Dijkhof Wonen is ontzorgd bouwen. Omdat het bouwen van uw eigen huis en alles wat erbij komt kijken vaak best wat stress met zich mee kan brengen, wil Dijkhof Wonen u zoveel mogelijk uit handen nemen tijdens het voorbereidingsproces en de bouw zelf. Zo kunt u zich focussen op de leuke en spannende zaken van het bouwen van uw eigen huis. Zo verzorgt Dijkhof Wonen alle documenten, tekeningen en aanvullende onderzoeken die nodig zijn voor de bouwaanvraag. Wij dienen de aanvraag voor u in, onderhouden het contact met de gemeente en spreken met de welstand. We houden u uiteraard uitgebreid op de hoogte van de voortgang.

 • Na uw eigen huis ontwerpen en gesprek met Dijkhof Wonen zal er na akkoord een overeenkomst tussen de koper en Dijkhof Wonen worden gesloten. De aanneemsom zal met u worden verrekend volgens vooraf vastgestelde termijnen.
 • Of uw gekozen ontwerp gebouwd kan worden op uw kavel hangt helemaal af van het bestemmingsplan dat door de gemeente is opgesteld. Hier staan de spelregels in voor het bouwen. Bijvoorbeeld hoe hoog u mag bouwen, hoeveel oppervlakte mag er bebouwd worden of hoeveel m3. Soms zijn er ook regels opgenomen over hoe het bouwwerk eruit moet zien of wat voor materiaal het moet hebben aan de buitenkant. Het is verstandig om het bestemmingsplan eerst te checken. Wij kunnen hierbij helpen en adviseren welk type het best bij uw kavel past.
 • Om een Dijkhof Wonen huis te kunnen bouwen, is een kavel van minimaal rond de 380 m2 nodig. Dit is echter wel afhankelijk van wat er in het bestemmingsplan staat over de afstand die het bouwwerk moet hebben ten opzichte van de erfgrens.
 • De Dijkhof Wonen huizen zijn vrijstaande huizen. Dit moet wel mogelijk zijn op uw kavel.
 • Voor de aankoop van een bouwkavel kunt u bij de gemeente opvragen of de grond een woonbestemming heeft en wat de bebouwingsvoorschriften zijn. De gemeente kan namelijk richtlijnen vastleggen met betrekking tot goothoogte, nokrichting, inhoud, bouwstijl, etc.
 • Houd (naast afmeting en prijs) rekening met de ligging van de kavel ten opzichte van bestaande of toekomstige bebouwing in de omgeving. Ook de ligging ten opzichte van de zon en de infrastructuur met wegen, scholen en winkels, kunnen van doorslaggevende betekenis zijn bij de beslissing tot de aankoop van een bouwkavel.
 • Ga altijd ter plaatse de bouwkavel bekijken en laat u daarbij, indien mogelijk, door een deskundige ondersteunen.
 • Koopt u een bouwkavel in een nieuwbouwplan van de gemeente, dan zorgt de gemeente vrijwel altijd voor een schoongrondverklaring. Koopt u de bouwkavel niet van de gemeente, maar van een particulier, dan is de verkopende partij niet verplicht een zogenaamde schoongrondverklaring af te geven. Als u een bodemonderzoek wilt laten uitvoeren, komen die kosten voor uw eigen rekening. Aangezien de grond nog in eigendom is bij de verkoper, mag een bodemonderzoek overigens alleen worden gedaan na instemming van de verkopende partij.

Dijkhof Wonen bouwt uw woning in het werkgebied wat in groen is aangegeven. Voor het bouwen van uw woning buiten ons werkgebied zullen wij in overleg een eventuele reiskosten vergoeding afstemmen.

Neem contact op met één van onze verkoopadviseurs wat de mogelijkheden zijn voor uw woning.

Dijkhof Wonen biedt u in samenwerking met Dijkhof Bouw de mogelijkheid om uw woning onder nieuwbouwgarantie van Woningborg te laten bouwen.

Het Certificaat Nieuwbouw biedt u als koper een aantal belangrijke zekerheden.

De afbouwwaarborg

Gaat uw bouwondernemer gedurende de bouw onverhoopt failliet, dan zorgt Woningborg voor de afbouw van uw woning. Is het afbouwen om wat voor reden dan ook onmogelijk, dan verstrekken wij u een schadeloosstelling. In dit geval conform de vastgestelde regels in de voor u van toepassing zijnde Garantie- en waarborgregeling.

De herstelwaarborg

De bouwonderneming garandeert de kwaliteit van de woning. Als zich een gebrek voordoet, herstelt de bouwonderneming dit gebrek als dit onder de garanties valt. De meeste onderdelen van de woning hebben een garantietermijn tot 6 jaar en 3 maanden na de oplevering. Maar bij ernstige technische gebreken is de garantietermijn zelfs 10 jaar en 3 maanden. Voor een aantal onderdelen geldt een beperkte garantietermijn. Woningborg waarborgt deze garantieverplichtingen van de bouwonderneming.

https://www.woningborggroep.nl/woningborg/home/

Dijkhof Wonen maakt voor al haar opdrachtgevers gebruik van het Dijkhof Bouw “klanten portaal”. Iedere opdrachtgever krijgt een eigen persoonlijke website met daarop de gegevens van haar of zijn huis. Via een persoonlijke inlogcode kunt u altijd en overal, via een internetverbinding, op de hoogte zijn van de status van de bouw. In deze online omgeving zijn ook de tekeningen, de planning, de contactstukken en een overzicht van meer- minderwerk te bekijken.

Er kunnen online vragen worden gesteld over uw bouwproject en u krijgt als opdrachtgever letterlijk een beeld bij het project-team van Dijkhof Bouw.

Het klanten portaal wordt na oplevering een gebruikersportaal. Zodat alle relevante stukken inzichtelijk blijven. Het Dijkhof Bouw “klanten portaal” is een uniek concept waar de gebruikers erg enthousiast over zijn. Het geeft duidelijkheid en zekerheid en past perfect bij het streven van Dijkhof Wonen om onze opdrachtgevers te ontzorgen.

In Nederland leggen we vanaf 1 januari 2021 de energieprestatie voor bijna energieneutrale gebouwen vast aan de hand van 3 eisen:

 1. de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruikersoppervlak per jaar
 2. het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
 3. het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten.

Deze eisen vervangen de EPC, de oude eis voor nieuwbouw. BENG is gebaseerd op een driestappenstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken, de Trias Energetica. Uw woning voldoet aan de huidige BENG eisen. Dit tonen we aan met een BENG berekening en het nieuwe energielabel.

We houden rekening met de BENG eisen waardoor de woning goed geïsoleerd is. In de zomer kan dit tot problemen leiden. Het probleem oververhitting.

Oververhitting

De TO-juli eis is ingesteld om oververhitting tegen te gaan. Als de woning in de zomer is opgewarmd kan het door de goede isolatie langer duren voordat de woning weer is afgekoeld. Door klimaatverandering gaat dit vaker voorkomen.

Koeling

Uw woning kan koelen met de lucht-water warmtepomp. Dit zal bij warme dagen een verkoeling geven van enkele graden. U kunt deze koeling niet vergelijken met een airco-unit. Met deze functie voldoet uw woning aan de TO-juli eis.

Waarom kiezen voor Dijkhof Wonen?

1